A Szilágy Megyei Törvényszék tegnap kimondott elsőfokú ítéletében érvénytelenítette a zsibói Wesselényi-kastély eladási szerződését. A kastélyt az örökös Janicskó András tíz évig árulta, majd 2021 áprilisában adta el a kolozsvári Micro Vision Kft.-nek, amely azonnal túl is adott az ingatlanon, így az a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került.

Az adásvételt a Szilágy Megyei Tanács támadta meg, mert úgy vélte: az adásvétellel megfosztották a törvény által biztosított elővásárlási jogától, amelyről tájékoztatta is az eladót. Az örökös viszont úgy tekintette, hogy az önkormányzat kifutott a határidőből az elővásárlási joga érvényesítésével.

A törvényszék elrendelte, hogy töröljék a telekkönyvből a 2021-es tulajdonosváltást, és a Manevi Zrt. kérését elfogadva arra kötelezte a Micro Vision Kft.-t, hogy fizesse vissza a Manevinek a 830 ezer eurós vételárat, valamint a közjegyzőnek fizetett több mint 78 ezer eurós hitelesítési és 72.600 lejes szerződéskidolgozási költségek