A svájci elnökkel tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján a román államfő hangsúlyozta: igaz, hogy a határellenőrzés nélküli övezethez való csatlakozás meghiúsult, viszont Románia számos sikert is elkönyvelt idén. Példaként említette, hogy az Európai Bizottság megszüntette a román igazságszolgáltatás monitorozását.

Klaus Iohannis szerint nem a mostani a megfelelő pillanat, hogy felelősöket keressünk a schengeni kudarcért. Ugyanakkor elismerte, hogy „vannak dolgok, amelyeket lehetetett volna jobban csinálni”, de hozzátette, „nehéz jobban csinálni, ha mindössze két héttel a szavazás előtt az egyik fél váratlanul és megmagyarázhatatlanul megváltoztatja az álláspontját”.

Az elnök a kérdést felveti a csütörtökön kezdődő uniós csúcson, viszont pontosította: nem hiszi, hogy az év végéig hátralévő rövid időszakban a belügyminiszterek tanácsa ismét összeülne, hogy szavazzon a román csatlakozásról.

Nyilvánvaló, hogy minden lehetséges úton keresni kell a diplomáciai megoldásokat – mondta Iohannis. Konkrétumokat nem árult el, de azt ígérte, hogy szerdán valószínűleg bemutat két-három intézkedést „a schengeni ügy előrehaladása érdekében”.