Indiai és kínai határőrök csaptak össze az északkelet-indiai Arunácsal Prades állam Tavang körzetében, mindkét oldalon könnyebben megsebesült néhány katona – jelentette az ANI indiai multimédiás hírügynökség.

Az incidenst még pénteken történt. Az ANI rendelkezésére álló adatok szerint kínai katonák beléptek a két országot elválasztó ellenőrző sávba, de az indiai erők „keményen és határozottan” megállították őket. Rövid összecsapás után mindkét fél visszavonult a körzetből.

Indiai és kínai katonák legutóbb 2020 májusában csaptak össze közelharcban a kínai ellenőrzés alatt álló Tibeti-fennsíkkal határos Ladak járásbeli Galván-völgyben. Akkor 20 indiai katona halt meg, és kínai oldalon is voltak nem számszerűsített veszteségek.

Az összecsapás után mindkét fél megerősítette a katonai jelenlétét a térségben, nehézfegyvereket és egyéb felszerelést vonultatva fel a magasan fekvő sivatagos vidéken. Egy sor katonai és diplomáciai tárgyalás eredményeként tavaly mindkét fél elkezdte a fegyveres erői visszavonását az ellenőrző vonalról.

India és Kína között 3800 km-nyi ki nem jelölt határ húzódik, ami miatt a felek között évtizedeken át feszültség uralkodott. 1959-ben India bejelentette, hogy Kína területet szakított ki Arunácsal Prades államból, így 38 ezer km2-nyi, Ladak és Akszajcsin körzethez tartozó terület került kínai ellenőrzés alá.

A felek azóta hosszú távú jegyzőkönyvekben állapodtak meg a tűzfegyverek bevetésének elkerüléséről a határt helyettesítő úgynevezett „aktuális ellenőrző vonal” mentén.