A munkaóra költsége 10,89 százalékos növekedést mutatott a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest – közölte az Országos Statisztikai Intézet.

A naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint a növekedés valamennyi gazdasági tevékenységre érvényes.

A legjelentősebb, 16-17 százalék körüli emelkedés a kitermelő iparban, valamint a szállodai és energiaszolgáltatás terén volt tapasztalható. A legalacsonyabb, 4 százalék körüli növekedést az egészségügyben, az oktatásban és a közigazgatásban regisztrálták.

Közben az Országos Statisztikai Intézet (INS) közreadta az októberi munkanélküliségi adatokat. Eszerint 5,5 százalékos volt a munkanélküliség, ami 0,1 százalékpontos növekedést jelent szeptemberhez képest, és megegyezik az egy évvel korábbi értékkel.

Ugyanakkor a 25 évnél fiatalabbak körében 22,9 százalék a munkanélküliségi ráta, ami 0,9 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Az összes korcsoportban az álláskeresők száma 453 ezer volt októberben, ebből 123 ezer személy 25 évnél fiatalabb, ami az összes munkanélküli 27,2 százalékát jelenti.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a romániainál nagyobb, 6 százalékos volt a munkanélküliség októberben, viszont a fiatalok körében jóval kisebb volt az állástalanok aránya, mindössze 15,1 százalékos.