Tavalyhoz képest hatodával nőtt a kitermelt tűzifa mennyisége – ismertette Tánczos Barna környezetvédelmi és erdészeti miniszter, válaszolva az ársapka-rendelettel kapcsolatos elégedetlenségekre a parlamenti képviselők előtt.

A tárcavezető elmondta, hogy a Romsilva állami vállalat, illetve magánerdő-tulajdonosok és önkormányzatok idén 7,178 millió köbméter tűzifát hoztak forgalomba, vagyis egymillió köbméterrel többet, mint tavaly.

Az RMDSZ politikusa hangsúlyozta: a kormány nem kiváltotta, hanem megoldotta a tűzifahiányt, amikor sürgősségi rendelettel 400 lejben maximálta a köbméterenkénti árát. Emellett a Romsilva számos intézkedést hozott azért, hogy ne csak idén, hanem jövőre is legyen tűzifa. 178 új raktárt hoznak létre, és korszerűsítik a Romsilva 240 meglévő lerakatát.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az energiaválság miatt nem csak idehaza, hanem az európai piacokon is megnőtt a kereslet a tűzifa iránt.

Az ellenzéki pártok és a sajtó nyomására Nicolae Ciucă miniszterelnök körülbelül egy hónapja bejelentette, hogy a kormány módosítja a tűzifa köbméterét 400 lejre korlátozó sürgősségi rendelet, viszont jobb megoldás azóta sem született.