A csúcsra Bukarestbe érkezett a reggel az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere is. Az Antony Blinkent fogadó román államfő, Klaus Iohannis elmondta: tökéletesnek tartja a látogatás időpontját, egyrészt az Ukrajnában dúló háború miatt, másrészt azért, mert „fontos és nehéz döntéseket” kell meghozni a NATO-n belül.

Antony Blinken azt felelte, jómaga is tökéletesnek tartja az időzítést, többek közt azért is, mert éppen 25 éve jött létre a két ország közötti stratégiai partnerség, „amely olyan módon fejlődött, amit akkoriban még Clinton elnök és Constantinescu elnök sem tudott volna elképzelni”.

Az amerikai külügyminiszter a nap eső felében Blinken Nicolae Ciucă román miniszterelnök kíséretében meglátogatta az Egyetem-téren rendezett kiállítást, amelyet a két ország stratégiai partnerségének szenteltek. Később találkozott Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

Ma délután 16 órakor a román külügyminisztérium szervezésében a húszéves prágai NATO-csúcsra emlékeznek, amelyen Románia, valamint Bulgária, Észtország, Lettorzság, Litvánia, Szlovákia és Szlovénia meghívást kapott a csatlakozásra.

Holnap Bogdan Aurescu külügyminiszter is részt vesz a világ legfejlettebb államait tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek találkozóján, amely Ukrajna energetikai infrastruktúrájával foglalkozik.

Ugyanakkor Bukarestben zajlik ezekben a napokban a müncheni vezetők találkozója, amelynek napirendjén a Fekete-tenger és a regionális biztonság témája szerepel, és amelynek társszervezője a román külügyminisztérium.