Kivonult a parlament ünnepi üléséről a szélsőséges AUR párt törvényhozóinak csoportja, miközben az RMDSZ nevében felszólaló Csoma Botond éppen azt bizonygatta, hogy Erdély valamennyi ott élő nemzetiség közös hazája.

A magyar képviselő kifejtette: a történelem során előfordult, hogy nem a barikád egy oldalán álltunk, ennek ellenére nem elfogadható az a kizárólagos, redukcionista látásmód, amely a román-magyar viszonyt egy állandó konfliktusra redukálja, és ily módon – egy ellenségkép fenntartásával – súlyosan károsítja az etnikumok közötti kapcsolatokat.

“A francia-német megbékélés példájára a különböző közösségeket megilleti a jog, hogy a történelmi eseményeket sajátosan közelítsék meg és értelmezzék, anélkül, hogy ez felháborodást váltana ki, vagy lojalitásteszteket a társadalom egy része irányából” – fogalmazott Csoma hozzátéve, hogy a múlt század elején az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó is, és ez tükröződött a Gyulafehérvári nyilatkozat szövegében is.

Az RMDSZ politikusának beszédét többször bekiabálásokkal szakították meg radikális román képviselők. Utólag Lucian Romascanu szociáldemokrata művelődési miniszter fontosnak tartotta a Facebook-ján kihangsúlyozni, hogy „Erdély történelmileg a románok földje”. A várakozásokkal ellentétben bejegyzésével nem aratott osztatlan sikert, még a román anyanyelvűek körében sem. Többen emlékeztették a minisztert, hogy történelem azelőtt is létezett, hogy másfél évszázaddal ezelőtt létrejött volna a román állam.