A kormány akár 45 ezer lejjel támogatja azokat a párokat, akik mesterséges megtermékenyítésre szorulnak. A programra azok a 20-45 év közötti családok vagy egyedülálló nők jelentkezhetnek, akiknek erre orvosi ajánlásuk van.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a programot elindító sajtórendezvényen emlékeztetett: az RMDSZ először 2011-ben kezdeményezte a mesterséges megtermékenyítés állami támogatását. A szövetség ellenzékbe kerülése után leállt a program, majd 2015-ben újraindult.

A ma elindított program kiterjeszti a támogatást, bővíti a kedvezményezettek körét, hogy minél több családban gyermek születhessen – fogalmazott Kelemen Hunor, hozzátéve, hogy azért tartják kötelességnek ezeknek a családoknak a támogatását, mert a mesterséges megtermékenysítés komoly költségekkel jár.

Újítás, hogy a kormány az eddigi egy beavatkozás helyett három beavatkozást támogat, egyenként 15 ezer lejjel. Az igénylők két fizetési utalványt kapnak: 5 ezer lejt gyógyszerek vásárlására, a maradék 10 ezer lejt pedig az orvosi beavatkozás költségeire lehet fordítani. Miután megkapták az utalványokat, a kedvezményezetteknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy elkezdjék a beültetési folyamatot.

A tervek szerint jövőre 10 ezer kedvezményezett beavatkozását támogatja a kormány, az igényléseket a beérkezés sorrendjében bírálják el legfeljebb 30 napon belül. A szükséges iratokat december 5-től lehet elküldeni a natalitate@mfamilie.gov.ro email címre.