„A férfi a táncban és az életben vezet – a nő követi. Ez eddig rendben van. De vezetni csak az tud, aki tiszteli a másik lényét. Tiszteli a szabadságát. És úgy vezet, hogy öröm legyen követni őt.” Az idézet a Kossuth- és József Attila-díjas írótól, a magyarországi spirituális irodalom egyik legnagyobb alakjától, Müller Pétertől származik.

Miért épp ezt az idézetet választottam mára? Két nap múlva, november 19-én lesz a nemzetközi férfinap, és úgy érzem, hogy nem hagyhatom figyelmen kívül ezt a témát. 1999-ben, Trinidad és Tobagóban tartottak meg először az ENSZ támogatásával, az esemény pedig nagy visszhangot váltott ki világszerte a férfiak körében. Magyarországon 2009-től szerveznek rendezvényeket ezen a napon.

Pontosan mi a kezdeményezés célja? Elsősorban az, hogy felhívja a figyelmet a fiúk és a férfiak egészségére, a nemek közötti egyenlőség előmozdítására, a férfiak és a nők közötti kapcsolatok javítására, a családi értékek hangsúlyozására, illetve a pozitív férfi szerepmodellek, példaképek kiemelésére. Utóbbi esetében a kezdeményezők szerint nem filmsztárokra vagy sportolókra, hanem olyan hétköznapi férfiakra kell gondolni, akik példát mutatnak a mindennapokban.

A nemzetközi férfinap hivatalos, angol nyelvű oldalán találtam egy megszívlelendő mondatot, amelyet a hallgatókkal is szeretnék megosztani: „Csak akkor fogunk tisztességes és biztonságos társadalmat létrehozni, ha mindannyian – férfiak és nők egyaránt – olyan példát mutatunk, amely mindenkinek lehetőséget ad a boldogulásra.”

Szombaton egyébként egy másik jeles napot is ünnepelünk, mégpedig a vállalkozónők világnapját. A kezdeményező Wendy Diamond amerikai író, televíziós személyiség, aki számos, házi kedvencekkel kapcsolatos vállalkozás alapítója, ugyanakkor ő hozta létre azt az önkéntes szervezetet is, amely a nők üzleti életben való boldogulását támogatja. A világnapot már száznegyvennégy országban tartják világszerte, a kampánnyal pedig azt üzenik, hogy a nők vállalkozási tevékenysége, a vállalkozónők társadalmi felelősségvállalása is hozzájárul a legfontosabb globális vagy helyi problémák megoldásához.

Természetesen még sokat lehetne beszélni a csupa kisbetűvel írandó nemzetközi férfinapról, illetve a vállalkozónők világnapjáról, azonban az idő véges. Ahogy az egyik ismerősöm fogalmazott nemrég: egy-egy világnap témájával, üzenetével nemcsak az adott napon, hanem egész évben kellene foglalkozni. Igaza van.

Kis híján megfeledkeztem arról, hogy 19-én van Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe is, aki a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje volt. A név viselőinek boldog névnapot kívánok.