Lengyelország megerősítette, hogy egy orosz gyártmányú rakéta csapódott be tegnap este a területén, aminek következtében két lengyel állampolgár meghalt – jelentette az AFP hírügynökség a varsói külügyminisztériumra hivatkozva. A varsói hatóságok közölték, hogy a felrobbant rakétát Oroszországban gyártották, de egyelőre nem világos, hogy honnan indították. A DPA hírügynökség ehhez még hozzátette: mind Ukrajna, mind Oroszország szovjet tervezésű rakétákat használ. Joe Biden amerikai elnök az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték ki a rakétát, és folyamatban van az incidens kivizsgálása.

Lengyelország kezdeményezte a NATO-tanács összehívását a szövetség alapszerződésének 4. cikkelye értelmében, amely kimondja, hogy ha bármelyik tagállam veszélyeztetve érzi a saját területi integritását, szuverenitását, akkor konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal a NATO-n belül.

Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének első helyettese, Dmitrij Poljanszkij ma közölte: a lengyelországi incidens nem más, mint kísérlet arra, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki Oroszország és a NATO között.

Klaus Iohannis román államfő aggasztónak nevezte az információkat, és azt írta a Twitter-oldalán, hogy “Románia teljes szolidaritást vállal a barátjával és szövetségesével, Lengyelországgal”.