A határellenőrzés további meghosszabbítását tervezi Ausztria a szlovák határon, ezúttal december 12-ig – jelentette pénteken a szlovák közszolgálati hírügynökség az osztrák belügyminiszter közlésére hivatkozva.

Gerhard Karner az intézkedést az illegális migrációval indokolta, megjegyezve, hogy ez az embercsempészek elleni harc elengedhetetlen része. Rámutatott: Csehország hasonlóképpen meghosszabbította az ellenőrzéseket szlovák határán.

A szlovák hírügynökség jelentése szerint Vít Rakusan cseh belügyminiszter csütörtökön közölte, hogy mivel az embercsempészettel kapcsolatos helyzet nem javul, a szlovák határon december 13-ig érvényben maradnak a határellenőrzések.

Az erősödő illegális migrációs nyomásra hivatkozva elsőként Csehország vezetett be szeptember 29-én ideiglenes határellenőrzést szlovákiai határán. Az eredetileg 10 napra szóló intézkedést Prága többször meghosszabbította. Ausztria ugyancsak szeptember végén, nem sokkal Csehország után vezetett be szlovák határszakaszán ideiglenes határellenőrzést, amelyet szintén többször meghosszabbított.