Ismét nagyarányú áramkimaradásokhoz vezettek az ukrán villamosenergia-infrastruktúra ellen az éjszaka folyamán végrehajtott orosz támadások, t9bbek között az ukrán fővárosban, Kijevben – közölte pénteken reggel a Yasno energiavállalat.

A CNN szerint pénteken a kora reggeli órákban a fővároshoz közeli Vinnica régióban ért támadás egy kritikus létesítményt.

Az elmúlt hetekben a kritikus infrastruktúrák elleni orosz támadások milliókat hagytak átmenetileg víz és áram nélkül, többek között a fővárosban, Kijevben is.

Közben az ukrán hadsereg közölte, hogy a Herszonból visszavonuló oroszok elaknásítják az utakat és egyéb kritikus infrastruktúrát. Az ukrán hadsereg szóvivője szóvá tette, hogy az orosz katonák, miközben a védelmi vonalaikat építették ki a Herszon városától mintegy 5 kilométerre északkeletre található Zelenivkában, a lakosságnak kijárási tilalmat vezette be.

A szóvivő egyúttal megerősítette, hogy az orosz katonák a moszkvai bejelentésnek megfelelően valóban kivonulnak Herszonból, de közben ágyúzzák az ukránok állásait a Dnyeper folyó nyugati partján.