Románia a leszállított koronavírus elleni oltások felét tudta csak a lakosság immunizálására felhasználni, és szeretne kihátrálni a közös európai uniós vakcinabeszerzési szerződésből – közölte a News.ro hírportál az egészségügyi minisztérium adatait ismertetve.

A portál adatigénylésére válaszolva a tárca közölte: eddig 33 millió 655 ezer adag koronavírus elleni vakcina érkezett az országba, amiből az oltási kampány kezdete, 2021. december 27. óta 16,9 millió dózist adtak be. További 3,7 millió vakcinát értékesített Románia a beszerzési áron. Azt azonban, hogy ez milyen vételárat takar, a tárca nem volt hajlandó közölni, mivel a vakcinabeszerzési szerződés szerint bizalmas információnak minősül.

A készleten lévő 13 millió vakcinából 3 milliónak már lejárt a szavatossági ideje, ezek megsemmisítése a tárca becslése szerint mintegy 300 ezer lejbe (25 millió forint) fog kerülni.

Az egészségügyi minisztérium azt is megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal és a vakcinagyártókkal annak érdekében, hogy csökkentse a korábban megkötött szerződések értelmében a jövőben leszállítandó oltóanyag mennyiségét.

A tárca jelezte: Romániának a 2020-21-es időszakra szóló leszerződött mennyiségből 7,1 millió, a 2022-23-as időszakra szóló mennyiségből pedig 6,5 millió dózist sikerült a gyártó raktáraiból más érdekelt országokba irányítania, így azokat nem kellett kifizetnie.