Minden európai tárgyalópartner támogatja Románia schengeni csatlakozását, viszont Hollandiának fenntartásai vannak – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök, miután véget ért kétnapos brüsszeli látogatása, amelynek során többek között Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel folytatott megbeszélést.

Ciucă szerint a Románia felkészültségét értékelő európai jelentés kedvező következtetéseket fogalmazott meg az ország számára. A kormányfő megerősítette azt a korábban a román médiában kiszivárgott hírt, miszerint Hollandia nem vett részt a felmérésben, nehezményezve, hogy az értékelés nem terjed ki elég területre.

A kormányfő közölte, hogy Lucian Bode belügyminiszter levelet írt holland kollégájának, javasolva, hogy országa is vegyen részt egy kiegészítő vizsgálatban, amely Románia felkészültségét lenne hivatott vizsgálni.

A kormányfő reményének adott hangot, hogy hamarosan lezárul a román igazságszolgáltatás brüsszeli megfigyelését szolgáló, úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus is, amelyet Hollandia ürügyként használ a schengeni bővítés megvétózására.