A svéd parti őrség közlése szerint már a negyedik lyukat találták meg a sérült Északi Áramlat gázvezetéken, a négyből kettő Svédország területén található.

Az Európai Unió szabotázsra gyanakszik az Európába irányuló tenger alatti orosz gázvezetékeken történt gázszivárgások mögött, és „erőteljes” választ ígért az energetikai infrastruktúrájának bármilyen szándékos megzavarására.

Bár a feltételezett robbanások idején egyik vezeték sem volt használatban – sőt az Északi Áramlat 2-őt hivatalosan nem is helyezték üzembe –,mindkettő tele van földgázzal, ami folyamatosan ömlik a Balti-tengerbe. A negyedik szivárgás az Északi Áramlat 2 gázvezetéken volt, a közeli Északi Áramlat 1 gázvezetéken talált nagyobb lyuk közvetlen közelében – közölte a svéd parti őrség.

Kedden újságíróknak nyilatkozva a Nord Stream AG bejelentette, az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 tengeri vezeték három vezetékén bekövetkezett kár “példátlan”, a helyreállítás várható időtartamát pedig “egyelőre lehetetlen megbecsülni”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „ostobaságnak” és „abszurdumnak” nevezte a feltételezést, mely szerint Oroszországnak köze lehetett a történtekhez, rámutatva, hogy Moszkva Európába vezető gázszállítási útvonalakat veszített el. Mint mondta, az üggyel kapcsolatban „rengeteg kérdés” merül fel. Megjegyezte: az amerikai cseppfolyósított földgáz szállítói erősen érdekeltek abban, hogy továbbra is magas nyereséget termeljenek. Emlékeztetett arra, hogy Joe Biden amerikai elnök február elején az Északi Áramlat-2 felszámolásának lehetőségéről beszélt.