Egy memorandummal jóváhagyta tegnap a kormány a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottság (CNCAN) és az Egyesült Államok Nukleáris Felügyeleti Bizottsága (NRC) közötti egyezmény aláírását a nukleáris biztonság területén folytatott műszaki információcseréről és együttműködésről.

Tulajdonképpen egy 2017-ben kötött egyezmény meghosszabbításáról van szó – fejtette ki Dan Cărbunaru kormányszóvivő a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón, rámutatva, hogy a nukleáris együttműködést Románia kormánya és az Egyesült Államok kormánya között az atomenergia békés célú felhasználása terén való együttműködésről szóló megállapodás rendelkezései szabályozzák. A felek kiterjesztették a megállapodást a szóban forgó két bizottság együttműködésére is, amelyek 2001-ben aláírták az első kétoldalú megállapodást a nukleáris információcseréről és együttműködésről – tette hozzá Cărbunaru.

A Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottság eddig ingyenes műszaki segítségnyújtásban részesült, mostantól hozzá kell igazítania szabályozási keretét a kisteljesítményű moduláris atomreaktorok bevezetéséhez, magyarázta a kormányszóvivő.