Az orosz államfő ma reggel, hét hónappal a február 24-én indított „különleges katonai művelet” után jelentette be, hogy behívják katonai szolgálatra a tartalékosokat. Putyin már alá is írta a részleges katonai mozgósításról szóló, mától hatályos elnöki rendeletet, amelyet a Kreml honlapján is közzétettek. Ezzel új fázisába lép az orosz-ukrán háború.

Ma reggeli beszédében az orosz államfő elmondta: céljuk a Donbasz felszabadítása, illetve Herszon és Zaporozzsje lakóinak felszabadítása a nácik uralma alól. Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fognak használni- nyilatkozta Putyin, aki arra figyelmeztette ellenségeit, hogy országa komoly fegyverarzenállal rendelkezik.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – egy előre rögzített beszédben – bejelentette, 300 ezer tartalékos katonát hívnak be.  Hozzátette: a frontvonalra küldésük előtt pótlólagos katonai kiképzésben részesülnek majd.

A rendelet értelmében a tartalékos katonák azonos javadalmazásban részesülnek majd a „különleges hadműveletben” részt vevő szerződéses katonákkal. A bevonulás alóli felmentés az életkor, az egészségi állapot és a szabadságvesztésről szóló bírósági ítélet miatt lehetséges.

A régiók vezetői utasítást kaptak, hogy a mozgósítás során biztosítsák a sorozást. Az egyes régiókra vonatkozó sorkötelezettség időzítését és mértékét a védelmi minisztérium határozza meg.