Ősszel kezdik el építeni azt a vezetéket, amely összeköti a BRUA elnevezésű – Bulgáriát Románián és Magyarországon keresztül Ausztriával összekötő – vezetéket a Fekete-tengerrel – közölte tegnap Ion Sterian, a Transgaz állami vállalat vezetője.

A Tuzla és Podişor közötti vezeték várhatóan két év alatt épül meg. A beruházás értékét 400 millió euróra becsülik. Sterian rámutatott, a BRUA vezeték már megépült elő szakaszának kapacitása márciustól teljes mértékben le van kötve, ezzel naponta 4,2-4,7 millió köbméter gáz halad át Románián. Sterian azt is elmondta, hogy hazánkban jelenleg hat gázkomrpesszor állomás van, szeptemberig elkészülhet újabb kettő, így nyolc ilyen beruházással a hálózat bármekkora gázmennyiséget képes fogadni és továbbítani.

Az Európai Bizottság támogatásával megépült BRUA, illetve a Tuzla és Podisor közötti vezetékeken keresztül haladna egyebek mellett a fekete-tengeri Neptun Deep mezőben rejlő gáz, amelynek kitermelése egyelőre késik. A kitermelési jogot az osztrák OMV és az amerikai ExxonMobil birtokolja. Ez utóbbi részesedését megvásárolná a Romgaz állami vállalat. Az OMV azt várja, hogy a Parlament a kitermelők számára kedvezőbb feltételeket biztosítson az úgynevezett offshore-törvényben.