Az ukrajnai háborúnak globális következményei vannak, és Románia továbbra is támogatja a szomszédos országot – jelentette ki Klaus Iohannis államfő tegnap New Yorkban, az ENSZ 77-ik közgyűlésén. Beszédében az elnök emlékeztett arra, hogy közel nyolc évtizeddel az ENSZ alapokmányának elfogadása után a békét újra súlyos kihívások fenyegetik: Oroszország jogellenes és provokálatlan háborút indított Ukrajna ellen.

Iohannis az élelem- és energiaválság kapcsán azt mondta, hogy Romániában nem lesz élelmiszerválság, de egyes élelmiszerek drágulása lehetséges, továbbá senkinek sem kell sötétben fagyoskodnia, de meg kell szüntetni az energiapazarlást. Energiaválság idején spórolni kell – tette hozzá az államfő, aki újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy tekintettel a 15 százalékos inflációra, helyes, ésszerű és elvárható, hogy emelkedjenek a bérek és a nyugdíjak. A minimálbér vagy a nyugdíjpont emelésének mértéke ugyanakkor csak nagyon pontos számítások után válik ismertté a 2023-as állami költségvetés tervezetének függvényében. Ennek fedeznie kell ezeket a kiadásokat – magyarázta az államfő.

A Klaus Iohannis államfő által vezetett román küldöttség tegnap és ma vesz részt az ENSZ 77-ik közgyűlésén New Yorkban. A delegáció tagja többek között Bogdan Aurescu külügyminiszter és a washingtoni román nagykövet, Andrei Muraru is.