Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének terve „nem képezi módosítás tárgyát” az ukrán ellentámadás dacára – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködés Szervezete szamarkandi csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezletén.

Putyin kifejtette, hogy „a művelet során a vezérkar hozza meg az operatív döntéseket”, ha valamit kulcsfontosságúnak tart. Mint mondta, a fő cél a „Donyec-medence egész területének felszabadítása, és ez a munka folyamatban van”.

Putyin kiemelte, hogy Moszkva „egyelőre visszafogottan” reagált az orosz területet ért lövésekre és a területén elkövetett „terrortámadásokra”. Putyin kilátásba helyezte, hogy komolyabb lépések történnek majd, ha a kijevi hatóságok nem értik meg, hogy az ilyen módszerek elfogadhatatlanok.

„Az orosz fegyveres erők a közelmúltban végrehajtottak néhány érzékeny csapást, tekintsük ezeket figyelmeztetésnek” – fogalmazott az orosz elnök, hozzátéve, hogy „ha a helyzet hasonlóképpen alakul tovább, akkor a válaszlépés komolyabb lesz”. Putyin szerint az orosz hadsereg csak kapacitásának egy részével, szerződéses katonákkal harcol, és nem siet.