A potenciális áldozatokat SMS-ben keresik meg, és figyelmeztetik, hogy felfüggesztik az áramszolgáltatást, ha a megadott határidőig nem fizetik ki az adósságukat, A fenyegetés sokaknál akkor is hat, ha tudják, hogy nincs tartozásuk. Úgy gondolkodnak ugyanis, hogy jobb elkerülni a szolgáltatás felfüggesztését, a pluszban befizetett összeget pedig a szolgáltató később úgyis jóváírja. A „figyelmeztető” SMS-ben megadott internetes címen befizetett összeg a szélhámosokhoz kerül, és a becsapott ügyfél örülhet, ha nem ürítik ki teljesen a bankszámláját.

A rendőrség Facebook-oldalán figyelmeztet, hogy a számlatartozásos trükk csak a legújabb a szélhámosságok sorában. Emellett továbbra is megpróbálnak nem várt küldemény vagy nyeremény ürügyén pénzt kicsalni gyanútlan emberektől.

A napokban őrizetbe vettek egy Ialomiţa megyei fiatalembert, aki orvosnak adta ki magát, és elhitette egy 78 éves kolozsvári asszonnyal, hogy lánya és unokája gerinctörést szenvedett egy közúti balesetben, a műtét költségeire pedig 24.000 eurót, 15.000 lejt és ékszereket csalt ki tőle.

A rendőrök arra kérnek mindenkit, hogy tájékoztassák idős rokonaikat az ilyen átverésekről, hogy amennyiben a csalók megkeresnék őket, megfelelően tudjanak reagálni, és ne essenek áldozatul a szélhámosságnak.