Románia is belépett abba az eljárásba, amelyet Ukrajna indított február 26-án Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ), az 1948. évi ENSZ-egyezmény népirtással kapcsolatos rendelkezéseinek értelmezése és alkalmazása érdekében.

A Nemzetközi Bíróság alapokmányának 63. cikke szerinti beavatkozási nyilatkozatot Románia hágai nagykövetsége nyújtotta be, az eljárásban pedig Bogdan Aurescu külügyminiszter fogja Romániát képviselni.

A bukaresti külügyminisztérium (MAE) közleménye szerint Románia azért lépett be az Ukrajna és Oroszország közötti eljárásba, mert meggyőződése, hogy a nemzetközi jognak és igazságszolgáltatásnak – kiemelten az ENSZ legfőbb igazságszolgáltatási szervének, a Nemzetközi Bíróságnak – alapvető szerepet kell játszania a béke fenntartásában és helyreállításában.

Ukrajna február 26-án benyújtott kérelmében arra hivatkozott, hogy az Oroszországi Föderáció hamis vádak alapján katonai inváziót folytat Ukrajna ellen, amivel szerinte súlyosan és széles körűen megsérti az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot.

Eddig Litvánia, Lettország, Új-Zéland, az Egyesült Királyság, Németország, az Egyesült Államok és Svédország jelezte, hogy beavatkozott az eljárásba.