Ma délután a londoni Hyde Parkban 96 ágyúlövésből álló díszsortűzzel emlékeznek meg a 96 esztendősen elhunyt királynőről.

Országszerte számos sporteseményt töröltek. Ugyancsak törölték a világ egyik legnagyobb zenei rendezvénysorozata, a BBC Proms mai eseményeit és a holnapra tervezett nagyszabású zárókoncert is elmarad. A legnagyobb brit közlekedési szakszervezet, az RMT ma bejelentette, hogy törli a vasúti dolgozók jövő hétre meghirdetett kétnapos sztrájkját, és lefújták az ugyancsak a jövő hétre tervezett országos postássztrájkot is. A színházi előadások nem maradnak el, de a közönség és a színészek egyperces néma főhajtással emlékeznek meg II. Erzsébet királynőről az előadások kezdete előtt.

A királynő koporsóját a következő napokban szállítják Balmoralból Londonba, és először a Buckingham-palotába, majd a Westminster Hallba, a londoni parlament legősibb épületébe viszik, ahol három napra felravatalozzák. A tervek szerint a londoniak napi 23 órában róhatják le kegyeletüket a néhai uralkodó ravatalánál. A búcsúszertartás várhatóan tíz napon belül, a Westminster apátságban lesz; a ceremóniára számos külföldi állam- és kormányfőt várnak Londonba.

A királynőt egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik. A Buckingham-palotánál csütörtök este óta gyászolók tízezrei gyülekeznek, és a palota parkjának kerítése melletti járdákat virághegyek borítják.

Nemzeti gyász kezdődött ma az Egyesült Királyságban. Az új uralkodó, III. Károly király ma külön gyászidőszakot hirdetett a királyi család számára, amely mától a királynő temetését követő hetedik nap végéig tart, és a királyi család tagjaira, a rezidenciák személyzetére, valamint a brit hadsereg ceremoniális feladatokkal is megbízott tagjaira vonatkozik.

A gyász hasonló megnyilvánulására legutóbb III. Károly király néhai felesége, Diana hercegnő éppen 25 esztendővel ezelőtti halála után volt példa a palota környékén. Dianát – aki akkor már elvált Károlytól – 1997 augusztusának utolsó napján érte halálos autóbaleset Párizsban. A királynő halála nyomán várhatóan megkezdődik az Angliában és Walesben forgalmazott készpénzek cseréje, mivel a Bank of England, a brit jegybank által kibocsátott bankjegyeken és érméken kivétel nélkül a néhai uralkodó portréja látható. A Skóciában és Észak-Írországban kiadott pénzek nem a királynő arcmását viselik.

Angliában és Walesben hozzávetőleg 4,5 milliárd olyan bankjegy van forgalomban – összesen 80 milliárd font értékben -, amelyekre a volt uralkodó portréját nyomtatták. Ezek továbbra is érvényes fizetőeszközök, és cseréjük fokozatos lesz. A hétvégén várhatóan hivatalosan megváltoztatják a brit nemzeti himnusz szövegét is, amely 1952 óta tartalmazza a “God Save the Queen” – Isten óvja a királynőt – hangzatú verssort. Az új verssor – hetven év óta először – ismét úgy hangzik majd, hogy “God Save the King”.