Zenei odüsszeia – Ligeti 100 címmel 14 állomásos turnét kezdeményezett a Klavier ART Egyesület Ligeti György zeneszerző születésének közelgő centenáriuma kapcsán. A turné első állomása a bukaresti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, ahol ma este 7 órától hangversenyre és konferenciára várják a közönséget.

Az eseményen Szűcs-Blănaru Amalia muzikológus-matematikus, a „Ligeti György. Bepillantás a zongora hanguniverzumába vagy matematikájába” című kötet szerzője bemutatja Ligeti György életét és munkásságát, illetve a matematikát és zenét ötvöző zeneszerzési technikáját. Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu zongoraművész pedig előadja Ligeti összes zongora-négykezesét, amelyet happening követ: Ligeti Szimfonikus költemény 100 metronómra c. művének előadása a közönség bevonásával. Az előadás vizuális elemeiért Maria Păun képzőművész a felelős.

A koncertsorozat szeptember folyamán olyan további állomásokra vándorol, mint Barót, Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Balánbánya, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Maroshévíz, Gyergyóvárhegy, Borszék, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Szászrégen, majd szeptember 24-én a zeneszerző szülővárosában, Dicsőszentmártonban zárul.