Amint arról korábban hírt adtunk, Rapport Richárd a jövőben román színekben fog asztalhoz ülni. Az élvonalbeli magyar sakkozó azok után döntött így, hogy rendkívül csábító szponzorálási ajánlatot kapott Sacha Dragic romániai szerb származású üzletembertől, a Superbet sportfogadási ügynökség tulajdonosától és a Grand Chess Tour bukaresti fordulójának szervezőjétől. A szerződés értelmében Rapport a jövőben román színekben fog versenyezni.

Korábban a Telex internetes portál azt közölte, hogy a versenyző édesapja szerint ez a szponzorálási szerződés lehetővé teszi a fia számára, hogy gyorsabban fejlődjön. Eddig ugyanis saját pénzéből és a versenyeken elért díjaiból volt kénytelen megfizetni a szekundánsait, ami jelentős anyagi megterhelést jelentett számára.

Rapport a legmagasabb Élő pontszámmal (2754) rendelkező magyar versenyző, aki korábban a világranglista ötödik helyén is állt (jelenleg a 13-ik). Összehasonlításként: az eddigi legjobb román versenyző, Bogdan Deac tavaly decemberben a világranglista 59-ik helyén állt és 40 ezer eurós szponzorálást kap a már említett Sacha Dragic vezette Superbet-től – írta idén júniusban a Ştiri pe surse hírportál. A Transtelex szerint a milliárdos romániai üzletembernek „évi pár százezer eurós támogatás meg sem kottyan, a 26 éves Rapportnak viszont ez egy vissza nem térő lehetőség, hogy állandósítani tudja helyét a legjobbak között”.

A Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE szabályzata lehetővé teszi, hogy a versenyzők állampolgárságuk megváltoztatása nélkül zászlót váltsanak. Erre korábban több példa is volt, az örmény olimpiai bajnokcsapat tagja, Levon Aronjan tavaly óta amerikai színekben versenyzik.

Rapporttal együtt a Román Sakkszövetség leigazolta szerb feleségét, Jovana Rapportot is.

A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) tiltakozott, amikor tudomást szerzett Rapport szándékáról, bár a testület elnöke, Szabó László korrektnek minősítette a román és a magyar sakkszövetség kapcsolatát. Amint a zászlóváltás hivatalossá vált az MSSZ annyit közölt, hogy ők továbbra is magyar versenyzőnek tartják Rapportot. Szabó korábban azt is elmondta, hogy „lehetőségeikhez mérten”, támogatták Rapport felkészülését. Más kérdés, hogy a Magyar Sakkszövetség teljes évi költségvetése alig több mint 100 millió forint, vagyis annyi, amennyit egy NB I-es focista – aki még csak nem is tagja a válogatottnak – lazán megkeres. Összehasonlításképpen, a teniszben 7 milliárd forintot költöttek el a magyar adófizetők pénzéből egy olyan tornára, amit a végén meg sem rendeztek. Ilyen körülmények között kell értékelni Rapport döntését.

Internetes kommentekben többen egoistának, nemzetietlennek, mi több, hazaárulónak minősítették a sakkozót, aki számára csak a pénz a fontos, a nemzeti színek nem. Különösen fájdalmas ezeknek a hozzászólóknak az, hogy Rapport épp Romániában folytatja pályafutását, szemükben ez nem egyszerűen dezertálás, hanem az ellenség támogatása, vagyis árulás, tekintettel a trianoni döntés következményeire. Verőci Zsuzsa nemzetközi nagymester, többszörös magyar bajnok is elmarasztalta Rapportot döntéséért

Ribli Zoltán nagymester, szintén többszörös magyar bajnok és tagja az olimpiai bajnok magyar sakkcsapatnak viszont arra világított rá, hogy minden sportolónak természetes vágya az, hogy a legjobb eredményt érje el és mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a felkészüléséhez szükséges legjobb körülményeket. Rapport egészen biztosan nem költözött volna Romániába, ha a magyar sakkszövetségtől megkapta volna legalább egy részét annak a támogatásnak, amit Dragic neki felajánlott.

Személy szerint én azt sajnálom, hogy a magyar miniszterelnök kedvenc sportja a labdarúgás és nem a sakk. Ha ugyanis a sakkozók, támogatására, ifjúsági versenyekre, tehetségkutatásra csak egy töredékét költötték volna annak az összegnek, amit stadionok építésére fordítottak, akkor nem sorvadna el a valamikor szebb napokat látott magyar sakkélet. És itt nemcsak Rapport döntéséről van szó. Vajon miért nem indult az országos bajnoki címért sohasem Lékó Péter? Miért nem szerveztek már rég Magyarországon rangos nemzetközi tornát? Miért nem kerülnek be a hírekbe a sakkvilág eseményei? Miközben a világháló révén a sakk világszerte egyre népszerűbb, a nagy hagyományokkal rendelkező magyar sakksportot veszni hagyja a sportpolitika, amelyik viszont rendkívül érzékeny a sokkal szerényebb eredményeket felmutató magyar foci ügye iránt, ami nem mellesleg Orbán Viktor szenvedélye.