A német külügyminiszter szerint fontos, hogy Európa olyan megoldást találjon az orosz vízumtilalom kérdésére, amely mindenki aggályait figyelembe veszi, ugyanakkor nem volna szabad mindenért az orosz embereket felelősségre vonni. Annalena Baerbock erről Koppenhágában beszélt, miután találkozott Jeppe Kofod dán külügyminiszterrel.

A berlini diplomácia vezetője szerint fontos szem előtt tartani: „a jelenlegi brutális háborús helyzetben nem mondhatunk le örökre az Oroszországban élő 140 millió emberről”. Úgy vélte, nem tagadhatják meg a beutazási engedélyt olyan újságíróktól vagy kutatóktól, akik egyébként veszélyeztetve vannak Oroszországban.

Beszámolt arról, hogy az ukrajnai háború kezdete óta valamivel csökkent az orosz turisták száma Németországban, ugyanakkor elismerte, hogy egészen más helyzetben vannak azok az országok, amelyeket csak egy határ választ el Oroszországtól.

A dán diplomácia vezetője ezzel szemben úgy vélte, „nagyon erős provokációnak” tekinti, hogy a dél-európai strandokon megannyi orosz turistát látni, miközben az ukrajnai lakosok saját országukban a szabadságukért küzdenek.