Többségében Európán kívüli bíborosok avatásával kezdődik a Ferenc pápa által összehívott konzisztórium háromnapos tanácskozása a Vatikánban, melynek központi témája a kúria reformja lesz.

Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában ma délután kreál új bíborosokat. A pápa egyenként átnyújtja a bíborosi fejfedőt, az úgynevezett birétumot és gyűrűt, a kinevezési bullával együtt.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta nyolcadik alkalommal hívja össze a bíborosi testület tanácskozását, vagyis a konzisztóriumot, melyet új bíborosok kreálása kísér. Húsz új bíborost avat, akik között tizenhatan pápaválasztók, vagyis nyolcvan évnél fiatalabbak, így részt vehetnek egy esetleges konklávén, amelynek során a Sixtus-kápolnában a következő pápáról szavaznak. A húsz új bíboros közül hárman vatikáni hivatali vezetők, öten olaszok. Az új bíborosok között nyolcan európaiak, egy az Egyesült Államokban szolgál, a többiek Nigéria, Ghána, India, Brazília, Kolumbia, Paraguay, Kelet-Timor, Szingapúr és Mongólia egyházát képviselik.

A mindenkori pápa a bíborosok kreálásával módosíthatja az utódját megválasztó bíborosok földrajzi arányait. Az argentin Ferenc pápa az utóbbi években a fejlődő országok tagjainak számát növelte. Mostantól a bíborosi testület létszáma 229-re emelkedik, akikből 132-en pápaválasztók.