Az ukrajnai háború nem írja felül a lengyel-magyar barátságot, az tovább él, stratégiai témákban a két nemzet együttműködik – hangsúlyozta Marek Kuchcinski (Kuh-csinszki), a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke, volt házelnök csütörtökön a lengyelországi Krasiczynben (Krasicsenben) megrendezett lengyel-magyar nyári egyetemen.

Az ötnapos rendezvénysorozat negyedik napján tartott, a közép-európai együttműködésről szóló pódiumbeszélgetésen Kuchcinski a két ország jelenlegi viszonyára vonatkozó kérdésre azokat a témákat sorolta, amelyeket stratégiai fontosságúaknak tart Magyarország és Lengyelország jövője szempontjából.

Említette az Európai Unió jövőjét illető hasonló álláspontot, a tagállami szuverenitás melletti közös kiállást. „Hasonló a hozzáállásunk a délről érkező migrációhoz, amely 2015-ben és 2016-ban elsősorban a magyarok számára jelentett erőpróbát” – mondta, és kitért az uniós intézmények „válságával” szembeni hasonló hozzáállásra is.

Úgy látta: az ukrajnai háború kapcsán elfoglalt álláspontok különbsége „nem árt a Lengyelország és Magyarország közötti, évszázadok óta fennálló stratégiai együttműködésnek”.