Oroszország tüzérségi és légicsapásokat hajtott végre Zaporozsje térségében – közölte kedden a Reuters hírügynökség által idézett ukrán vezérkar, amely katasztrofális nukleáris incidenstől tart az Európa legnagyobb atomerőműve közelében zajló harcok miatt.

A támadások egy nappal Ukrajna függetlenségének napja előtt történtek. A további támadások veszélyére hivatkozva Kijev betiltotta az állami ünneplést, amellyel az ukránok a szovjet uralom alóli felszabadulásra emlékeznek.

Ukrajna közölte, hogy Oroszország tüzérségi és légicsapásokat hajtott végre az ország déli részén, a frontvonalhoz közel található Zaporozsje régió több városa ellen, ahol az orosz erők röviddel az ország február 24-i megszállás után elfoglalták az atomerőművet. A Dnyeper folyó déli partján található zaporozsjei atomreaktor komplexum közelében tüzérségi és rakétatűz miatt a terület demilitarizálását kérték. A közelben élő ukránok attól tartanak, hogy a lövedékek eltalálhatják az erőmű hat reaktora közül az egyiket, aminek katasztrofális következményei lehetnek.