A hatóságok által biztosított kálium-jodid tablettákat csak a 40 év alattiaknak kell bevenniük, de csak akkor, ha a lakosság nukleáris balesetet követő sugárzásnak van kitéve – figyelmeztetett az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca tegnap esti közleménye rámutatott, a kálium-jodid tablettákat a háziorvos által felírt recept alapján ingyen felveheti a patikákban a lakosság. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter tegnap azt ajánlotta az érintett korcsoportba tartozóknak, igényeljék családorvosuktól a receptet, és a minisztérium honlapján feltüntetett mintegy 2500 gyógyszertárból kiválthatják a tablettákat. A családorvosok szerint a rendszer nincs jól kidolgozva, hiszen a recept kiváltására vonatkozó programálás időpontja akár több hétig is eltarthat a családorvosok túlterheltsége miatt.

Hazánkban nem emelkedett a radioaktivitás szintje – közölte a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottság az ukrajnai zaporizssjai atomerőművel kapcsolatban nyilvánosságra került információkat követően. Arra is rámutattak, hogy Ukrajna területén a környezeti radioaktivitás-ellenőrzési rendszer normálisan működik, és nem jelezték a normál értékek túllépését. Romániában a sugárzási szinteket folyamatosan ellenőrzi az Országos Környezetvédelmi Ügynökség. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn arra szólított fel, hogy biztosítani kell a nemzetközi ellenőrök hozzáférését a zaporizssjai atomerőműhöz, miután Ukrajna és Oroszország azzal vádolta meg kölcsönösen egymást, hogy a hétvégén Európa legnagyobb atomerőművét bombázták.