A Nemzeti Liberális Párt vezetőségének tegnap esti ülésén szóba került az alacsony nyugdíjak adómentesítésére vonatkozó javaslat is, amelyet Raluca Turcan volt munkaügyi miniszter tett korábban. Nicolae Ciucă kormányfő, a PNL elnöke újságírói kérdésre válaszolva elmondta: tárgyalni fognak a koalícióban a 3000 lejnél kisebb nyugdíjak adómentesítéséről, de figyelembe kell venni a javaslat költségvetési vonzatát, ami hozzávetőlegesen évi egymilliárd lej.

Az energiaárak esetleges hatósági szabályozásáról a miniszterelnök úgy nyilatkozott, nem lehetséges a jelenleginél magasabb energia- és gázárkompenzáció, tekintettel az erre a célra szánt költségvetési keretre. Nicolae Ciucă elmondta: a kormány előbb tudni szeretné, hogy pontosan mennyibe került áprilisban a drágulások állami kompenzációja. Ebben a hónapban lépett ugyanis hatályba az az újabb sürgősségi rendelet, amellyel 2023 márciusáig támogatást nyújtanak a lakosságnak az energiaszámlák kifizetéséhez. Miután ismerni fogják a konkrét összeget, meghozzák a döntést – ígérte a kormányfő.

Ciucă újságírói kérdésre azt is közölte, hogy a hazai lakosságot nem fogja érinteni az EU tagállamainak az a kötelezettségvállalása, amely értelmében a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében.

Az Alfa Kartell szakszervezet támogatja a háromezer lej alatti nyugdíjak adómentessé tételét. Az érdekvédelmi szervezet ugyanakkor azt szeretné, hogy a kormány a tervezett rendelkezést terjessze ki azokra a bérekre is, amelyek nem haladják meg ezt az értékhatárt. Kérik a kormánytól, hogy a körülményekhez alkalmazkodva sürgősen módosítsák a minimálbér összegét, úgy, hogy az kompenzálja az áremelkedéseket.