Kérhetik bankhiteleik visszafizetésének a felfüggesztését a természetes és jogi személyek. A kormány ugyanis elfogadta annak a sürgősségi kormányrendeletnek a végrehajtási utasításait, amelyek lehetővé teszik ezt. A rendelkezés mától lépett életbe.

Banki hiteleik visszafizetésének elhalasztását azok a cégek kérhetik, amelyek igazolni tudják, hogy az utóbbi három hónapban 25 százalékkal csökkent üzleti forgalmuk. Természetes személyek esetében a törlesztőrészletek elhalasztásának feltétele az, hogy bizonyítsák: 25 százalékkal emelkedtek havi kiadásaik.

A bankok legfeljebb kilenc hónapra adhatnak haladékot a hitelek részleteinek a visszafizetésére. További feltétel az, hogy csak azok kérhetik a visszafizetések elhalasztását, akiknek az elmúlt hat hónapban nem voltak hátralékaik, vagyis pontosan fizették a részleteket.

Fontos megemlíteni, hogy a jogszabály arról is rendelkezik, hogy a kamatokat a visszafizetés felfüggesztésének lejártáig tőkésítik és hozzáadják a már létező hitel összegéhez. Vagyis azok, akiknek felfüggesztik a törlesztőrészleteik fizetését, nem mentesülnek a kamatok fizetésétől a felfüggesztett időszak alatt.