A romániai lakosságot, a kis- és középvállalkozásokat, a szociális szolgáltatásokat és a kritikus iparágakat nem érintik a gázfogyasztás csökkentésére irányuló esetleges további intézkedések – tájékoztatott a kormány.

A Facebook-bejegyzés szerint Romániának biztosítva lesznek 2022-2023 telére a szükséges készletek. Az ország földgáztartalékai 55 százalékon állnak, ami meghaladja a 2022. augusztus 1-jére előírt kötelező 46 százalékos szintet. Ha ezt a gyorsított ütemet fenntartjuk, november 1-jéig elérhetjük a legalább 80 százalékos szintet – olvasható a kormány tájékoztatásában.

Az Európai Unió tagállamai kedden jóváhagyták a gázfogyasztásuk összehangolt csökkentésére irányuló tervet, hogy segítsék Németországot és csökkentsék a Moszkvától való függőséget, miután az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő orosz szállítások tovább csökkentek – jelentette be az EU Tanácsának cseh elnöksége. Az ajánlás értelmében augusztustól áprilisig 15 százalékkal kellene csökkenteni a fogyasztást az elmúlt évek átlagához képest. Ha a helyzet tovább romlik, akkor kötelezővé tehetik az unió tagállamaiban a takarékoskodást. A háztartásokat nem érinti az intézkedés.