A medvék fokozott jelenléte miatt ideiglenesen lezártak három túraösvényt Bálványos környékén, így a kék ponttal jelzett, Buffogó fürdőhöz vivőt, a piros ponttal jelzett, Mária fürdőhöz vezetőt és a piros háromszöggel jelölt, az Apor lányok feredőjéhez vezetőt. A Kovászna megyei hegyimentő-szolgálat vezetője Leonid Moscviciov bejelentette: az említett ösvényeken a nagyvadakra figyelmeztető táblákat helyeztek ki, és a közeljövőben valószínűleg más túraösvények esetében is hasonlóan kell eljárniuk, többek között Sugásfürdő környékén.

Moscviciov felszólította a lakosságot, ne etessék a medvéket, mert komoly veszélynek teszik ki magukat, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény értelmében a nagyvadak etetése a természetvédelmi területeken tilos, és a tilalom megszegése bírsággal jár.

Ráduly István Kovászna megyei prefektus arról tájékoztatott, hogy az év eleje óta június 30-áig 181 medvetámadást jegyeztek a megyében haszonállatok ellen. A prefektus elmondta: a Kovászna megyében élő medvék pontos száma nem ismert, de becslések szerint körülbelül 2000 nagyvad él itt. Idén 13 engedélyt kértek veszélyes medvék kilövésére Kovászna megyében, és 10-et hajtottak végre.