Ezekben a forró, aszályos napokban egyre többször jut eszembe Frank Herbert regényfolyama, a Düne. Az Arrakis bolygó gazdag lakóinak volt a szokása, hogy amikor mulattak, kötelezően a padlóra loccsantottak egy-egy pohár vizet, amit törülközővel feltörültek, majd a nedves törülközőt a vizet koldulóknak adták.

Apokaliptikus látomások ezek, de lássuk, mekkora a Föld bolygón a baj!

A Kárpát-medencében az előrejelzések szerint a nyári csapadék mennyisége az évszázad végére húsz százalékkal csökken, az intenzív csapadékos jelenségek ősszel lesznek gyakoribbak. A téli csapadék egyre inkább eső lesz, ez magasabban tetőző árhullámokat eredményezhet.

A múlt század eleje óta a Kárpát-kanyarban tapasztalt 1,3°C-os  mértékű hőmérséklet-emelkedés meghaladja a globális változás 0,9°C-ra becsült mértékét. Az 1901–2017 közötti időszakban a tavaszok és a nyarak melegedtek leginkább, 1,34 °C-kal és 1,25 °C-kal. A legkisebb hőmérséklet-növekedés ősszel volt (0,86 °C), míg a telek melegedése is jelentős, 0,98 °C. A hőhullámos napok száma jelentős, mintegy kéthetes növekedést mutat 1981-hez képest.

A csapadékváltozások kevésbé egyértelműek. Az éves összeg kismértékben, négy százalékkal csökkent, a tavaszi fogyás 17 százalékos, az őszi csapadék csökkenésének mértéke tizenegy százalék 1901 óta. Kevesebb napon hullik csapadék, mintegy kéthetes a csökkenés 1901-től, hosszabbak a száraz időszakok, a múlt század elejétől átlagosan négy nappal.

A várható éghajlat-változásról a szakemberek azt közlik: a hőmérséklet további emelkedésére kell számítanunk, amelynek mértéke 2021–2050-re minden évszakban eléri az 1 °C-ot, az évszázad végére pedig a nyári hónapokban a 4 °C-ot is meghaladhatja az 1961–1990 referencia-időszakhoz viszonyítva.

A hőmérséklettel kapcsolatos szélsőségek egyértelműen a melegedés irányába mozdulnak el. A fagyos napok száma csökkenni, a nyári napok és a hőhullámos napok előfordulása növekedni fog, az évszázad végére már egy hónapot megközelítő mértékben.

A csapadék éves összegében nem számíthatunk nagy változásokra, az eddigi évszakos eloszlás viszont nagy valószínűséggel átrendeződik. A nyári csapadék a következő évtizedekben öt százalékot, az évszázad végére pedig húsz százalékot elérő csökkenése bizonyosnak tűnik, ezt nagy valószínűséggel az őszi és a téli csapadék növekedése fogja kompenzálni.

A nagy mennyiségű és intenzív csapadékos jelenségek várhatóan elsősorban ősszel lesznek gyakoribbak, a száraz időszakok hossza pedig nyáron fog leginkább növekedni.

A csapadék időben és térben egyenlőtlen eloszlása miatt a Kárpát-medencében 100 évből 28 év várhatóan aszályos lesz.

Mi nem tehetünk mást, minthogy felelősen vigyázzunk a vízre, ne loccsantsuk a padlóra, hogy unokáinknak ne kelljen koldulniuk néhány cseppet a gazdagok és pazarlók törülközőjéből.