Bírálta az ukrán külügyminisztérium Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati tusnádfürdői előadását, amelyben a magyar kormányfő egyebek mellett arról beszélt: az Európai Uniónak új stratégiára van szüksége, hogy békét teremtsen Ukrajna és Oroszország között.

Oleg Nyikolenko az ukrán külügyminisztérium szóvivője szerint Orbán kijelentése, miszerint Nyugat szankciói Moszkva ellen nem hasznosak, klassziukus példája az orosz propagandának. Nyikolenko szerint ezek a szankciók eredményesek, és jelentősen csökkentették az orosz hadigépezet erejét. Az ukrán külügy szóvivője szerint nem lehet békét kötni az oroszok által elkövetett háborús gyilkosságok figyelmen kívül hagyásával.

Román politikus és a magyarországi ellenzék is bírálta a magyar kormányfő tusnádfürdői beszédét. Alin Mituță román EP-képviselő, a liberális Renew frakció tagja Orbán Viktornak a fajok keveredésére vonatkozó kijelentését tartja elfogadhatatlannak. Az európai parlamenti képviselő szerint „veszélyes delírium” Kelet-Közép-Európa faji és etnikai tisztaságáról beszélni egy olyan térségben, ahol annyi féle nép él összekeveredve. Több magyarországi ellenzéki párt is reagált Orbán Viktor beszédére. A Momentum szerint a kormányfő nem ért máshoz csak az uszításhoz és hergeléshez. Az MSZP szerint nem a nyugat alkonyát kell várni, hanem tenni Magyarország felemelkedéséért. Az LMP szerint félő, hogy nem lehet komolyan venni a miniszterelnök szavait zöld kérdésekben. A Demokratikus Koalíció (DK) pedig azt írta, beteg embernek gyógyszer kell, nem tanács.