Három személy, köztük a település polgármestere életét vesztette a Maros megyei Sóváradon, amikor szerda délután a szennyvíztartályát tisztító szomszédjuk segítségére siettek.

Előbb az egyik szomszéd ereszkedett le a tartályba, hogy megpróbálja kidugaszolni az eldugult lefolyócsövet, a tárolóban lévő gázok hatására azonban rosszul lett, írja a Maszol.ro. A tulajdonos riasztotta a hatóságokat az 112-es segélykérő számon, egyúttal pedig segítséget kért másik szomszédjától, a település polgármesterétől. Bíró Csaba és lánya megpróbálta kihozni a bajba jutott férfit, de ők is eszméletüket vesztették. Negyedikként a tulajdonos is beereszkedett a szeptikus tartályba, hogy kimenekítse a fiatal nőt. Egyedül őt tudták újjáéleszteni az időközben a helyszínre érkező tűzoltók. Bíró Csaba 2016 óta volt a Maros megyei, színmagyar lakosságú Sóvárad polgármestere. A vele együtt életét vesztő 32 éves lánya, Mónika egy 1 éves csecsemőt hagyott hátra.

A szerencsétlenség tanulságként szolgálhat sokak számára, akik kénytelenek maguk tisztítani az ülepítőjüket. A szennyvíztárolókban biogáz keletkezik, amelyben rendkívül magas a metán és a szén-dioxid koncentrációja, és elenyésző az emberi létfenntartáshoz szükséges oxigéné. Ez a biogáz már rövid ideig tartó kitettség esetén is eszméletvesztést, gyors beavatkozás híján pedig halált okozhat.