A belga parlament szerda este, kétnapos heves vita után fogolycsere-megállapodást hagyott jóvá Iránnal – írták a helyi lapok csütörtökön.

A belga média szerint az egyezmény ratifikálása utat nyithat egy terrorizmus vádjával bebörtönzött iráni diplomata, Aszadollah Aszadi hazatérésének, ugyanakkor lehetővé teheti egy Iránban fogva tartott belga humanitárius munkás, Olivier Vandecasteele kiszabadítását.

A megállapodás kritikusai – többek között a Belgiumban élő iráni száműzöttek és politikai menekültek – azt állítják, hogy Belgium engedett a teheráni vezetés zsarolásának, és olyan egyezményt fogadott el, amely kifejezetten Aszadi szabadon bocsátásra irányul.

Tavaly februárban egy belga bíróság húszévi börtönbüntetéssel sújtotta Aszadit, a bécsi iráni nagykövetség egyik volt munkatársát, aki a teheráni vezetéssel szemben álló franciaországi mozgalom tagjai ellen kitervelt, de végül meghiúsított merénylet főszervezője volt.

A belga ellenzék szerint a szerződés olyan precedens, amely „szörnyű következményekkel jár majd Belgium hírnevére és polgárainak biztonságára nézve”.