Meg kell állítani Izrael egyoldalú akcióit, amelyek aláássák a kétállami megoldást – jelentette ki tegnap Bukarestben Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki Klaus Iohannis államfő meghívására érkezett hivatalos látogatásra a román fővárosba. Abbász szerint a jelenlegi helyzet tarthatatlan, ezért nemzetközi támogatást keresnek a helyzet súlyosbodásának megakadályozására, “mielőtt túl késő lenne”.

Abbász beszélt az 1967-es határok elvén alapuló kétállami megoldásról és a legitim nemzetközi határozatokkal összhangban lévő politikai elképzelés szükségességéről. Azt mondta, hogy készek részt venni minden olyan, nemzetközi legitimitáson alapuló béketörekvésben és -kezdeményezésben, amely a térség békéjéhez, biztonságához és stabilitásához vezet, valamint az izraeli megszállás befejezéséhez és egy palesztin állam megalakulásához, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálemben lesz.

Mahmúd Abbász palesztin elnök köszönetet mondott Romániának a közel-keleti béke ügyének támogatásáért, és kijelentette: Románia képes lesz politikai szerepet játszani a békefolyamat élénkítésében, ami nélkül elképzelhetetlen a közel-keleti béke és biztonság megvalósulása.