Bemutatták a vidék és a város közötti fejlődési különbségekről készült tanulmányt tegnap a Victoria Palotában. Az eseményen jelen volt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is, aki szerint a Fenntartható Fejlődés Főosztálya által készített jelentés rámutat a város és a vidék közötti fejlődési szakadékra, amelyet jól átgondolt közberuházásokkal csökkenteni lehet.

“A fenntartható fejlődéshez mentalitásváltásra is szükség van. Ez korszerű, versenyképes és inkluzív oktatás nélkül nem lehetséges. Az új oktatási törvénytervezetek ennek az alapját teremtik meg” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora a Románia fejlődése szempontjából aggasztó mutatókra figyelmeztetett. Az adatok azt mutatják, hogy a korai iskolaelhagyók aránya Romániában a legmagasabb az Európai Unió szintjén, ötből egy fiatal nem dolgozik, és nem is tanul. A lakosság mindössze 28%-a rendelkezik alapvető digitális ismeretekkel, ami a legalacsonyabb arány az EU-ban. Az ország 17 megyéjében a vidéki gyerekek kevesebb mint fele érettségizett sikeresen 2021-ben. 2022-ben 15 megyében hasonló a helyzet. Ugyanakkor országos szinten a vidéki térségekben 66 emberből 1 részesül szociális segélyben, hatszor több, mint a városokban. 18 megyében vidéken maximum 50 lakosból 1 munkanélküli, az ország 16 megyéjében pedig vidéken csak egy orvos jut 2000 vagy több lakosra – ismertette a tanulmány fontosabb eredményeit Borbély László.

Az államtanácsos ugyanakkor leszögezte: a jelentés szembesít bennünket a jelenlegi helyzettel, és az a fontos, hogy tudjuk, hol kezdjük az építkezést.