Több mint 400 millió euróra pályázhatnak a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro-, kis- és közepes vállalkozások. Az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma közzétette a nekik szóló 4.1.1-es kiírás pályázati útmutatóját. A kiírás keretében kétféle támogatásban részesülhetnek a cégek.

A meglévő termelőkapacitásokhoz/szolgáltatásokhoz kapcsolódó épületek korszerűsítésére, felszerelésére kiírt de minimis támogatás minimum 50 000, maximum 200 000 euró. Az önrész középvállalkozások esetében 15%, kisvállalkozásoknál 10%, mikrovállalkozásoknál 5%.

A másik, nagyobb értékű állami támogatást felújításhoz szükséges beruházásokra lehet fordítani. Legkevesebb 50 000, legtöbb 500 000 euró igényelhető, viszont ebben az esetben az önrész – régiótól függően – 35 és 75% közötti.

Egyik támogatás értéke sem haladhatja meg az igénylő cég 2019-ben elért forgalmának ötszörösét.

„Az a dolgunk, hogy segítsünk a bajbajutott vállalkozásoknak lábra állni, mert csak így tudjuk megmenteni a munkahelyeket, így tudunk újakat létrehozni. Az is fontos, hogy az oktatásban, egészségügyben és a többi támogatott ágazatban működő cégek is részesülnek az EU biztosította pénzügyi alapokból, hiszen ők még nem kaptak támogatást” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának államtitkára.

A pályázatokat előreláthatóan augusztus 16-tól lehet majd letenni. A pályázati útmutató a minisztérium honlapján érhető el.