Életbe lépett Nagy-Britannia történetének első vörös riasztása a rendkívüli hőség miatt. A brit hatóságok első ízben hirdettek négyes, azaz legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet, miután az előrejelzés szerint ma délután akár a 41 Celsius-fokot is eléri a hőmérséklet. Ezzel megdőlhet az Egyesült Királyság 2019-ben jegyzett, 38,7 fokos melegrekordja.

A négyes riasztási fokozat hivatalos meghatározása szerint a szélsőségesen meleg időjárás nemcsak a lakosság magas kockázati csoportjaiban, hanem egészséges emberek körében is megbetegedéseket, sőt haláleseteket okozhat. A vasúti közlekedés üzemeltetői arra kérték az embereket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, mert a hőség miatt akadozhat az áramellátás, meggörbülhetnek a sínek, ami késésekhez vezethet. Kedden egyes szakaszokon ideiglenesen le is zárják a vonatközlekedést.

A hatalmas hőség és szárazság miatt Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Horvátországban és Portugáliában erdő- és bozóttüzek pusztítanak. Az elmúlt hetekben több száz halálesetet tulajdonítottak a hőségnek.

Spanyolországban az elmúlt hetekben 360 halálesetet tulajdonítottak a hőségnek, miután a 46 fokot is meghaladta a hőmérséklet, Portugáliában pedig 659-en haltak meg az elmúlt héten, amikor a hőmérséklet 47 Celsius-fokra emelkedett.

A francia meteorológiai szolgálat szerint az Atlanti-óceán partvidékén tizenöt megyére rendeltek el vörös hőségriadót, az ország északi és középső részére, összesen 51 megyére pedig narancssárga riasztást.

Az erdőtüzek miatt ezreket kellett evakuálni Franciaország, Spanyolország és Portugália egyes részein.