Jövő kedden, július 19-én indul a kezdő vállalkozókat támogatni hivatott Start-Up Nation program harmadik kiírása – jelentette be a vállalkozásokért és idegenforgalomért felelős miniszter. Daniel Cadariu elmondta, 30 munkanapon át, azaz szeptember 1-je 20 óráig várják majd a pályázók jelentkezését. A program költségvetése 2,2 milliárd lej. Ebből 520 millió lej áll jelenleg rendelkezésre, a fennmaradó 1,7 milliárd lejt a jövő hónapban esedékes költségvetés-kiigazításkor különítik majd el – mondta a miniszter.

A becslések szerint mintegy 10 ezer üzleti terv finanszírozására lesz elegendő a büdzsé, egy pályázó egy munkahely létrehozása esetén legtöbb 100 ezer, két munkahely létrehozása esetén legtöbb 200 ezer lej támogatást igényelhet. Az önrész a projekt értékének 5-15 százaléka között mozog majd. Cadariu hozzátette: a munkahelyek számát nem pontozzák, azonban pluszpontot érnek a hozzáadott értéket képviselő tevékenységek, az új, innovatív technológiákba történő beruházások, a zöld energia, a digitalizáció és a vállalkozói képzések. Szintén pluszpont jár a zöld komponensért. Elszámolható költségnek minősülnek majd többek között a bérköltségek, a felszerelések, berendezések, járművek beszerzésével, a bútorzat, irodai felszerelés vásárlásával, továbbá a munkavégzés helyével járó költségek. Emellett a pályázóknak meg kell vásárolniuk egy digitális csomagot is, amelynek költségeiből 5000 eurót számolnak el.

Idén külön pályázhatnak a diaszpórában élők, nekik bizonyítaniuk kell, hogy a jelentkezést megelőző 12 hónapban az ország határain kívül éltek.