Várhatóan augusztus elején fogadja el a kormány a költségvetés-kiigazítást, az egyeztetések már elkezdődtek – idézi az Agerpres hírügynökség Kelemen Hunort.

A miniszterelnök-helyettes tegnap esti tévényilatkozatában kijelentette: mintegy 20 százalékkal csökkentik a javakra és szolgáltatásokra fordított kiadásokat, azonban nem értene egyet a létszámleépítéssel, főleg a központi és a helyi közigazgatás területén.

A különnyugdíjak kapcsán Kelemen Hunor azt mondta, meglátása szerint a különnyugdíj összege szakmai kategóriától függgetlenül nem lehet magasabb a mindenkori államelnöki illetménynél. Ugyanakkor azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy egyesek 45-50 évesen nyugdíjba vonulhatnak, nagyon magas összegű nyugdíjat kapnak, és emellett rendszerint folytatják a munkát az állami vagy versenyszférában, szintén magas fizetésért. Az RMDSZ elnöke szerint emelni kell a nyugdíjkorhatárt ezen kategóriák esetében, de egy másik lehetséges megoldás lenne az is, ha többletadót rónának ki az államfő fizetését meghaladó összegre valamennyi kategóriájú különnyugdíj esetében.