Négyoldalú találkozót tartanak ma Isztambulban azzal a céllal, hogy részlegesen feloldják a fekete-tengeri blokádot. Oroszország, Ukrajna és Törökország katonai küldöttségei, valamint az ENSZ tisztviselői az ukrán gabonaexport újraindításának lehetőségét vitatják meg, ugyanakkor keresik a megoldást a hónapok óta tartó patthelyzetre, amit az ukrán kikötők orosz blokád alá vonása okozott.

Ukrajna becslései szerint jelenleg 25 millió tonna gabona áll a kikötőikben. Törökország állítása szerint a térségben húsz kereskedelmi hajó várakozik. Ezek gyors felrakodás után el tudnák szállítani az ukrán terményeket a világpiacokra.

Az ENSZ terve szerint biztonságos folyosókat jelölnének ki a Fekete-tengeren a hajók számára. Diplomaták szerint a megvitatott terv elemei között szerepel, hogy az elaknásított kikötői vizeken ukrán hajók irányítanák a szállítóhajókat, Oroszország és Ukrajna tűzszünetet kötne a szállítmányok mozgásának idejére, a hajókat pedig Törökország ellenőrizné az ENSZ támogatásával.