Ellenőrzéseket indított a hazai fogyasztóvédelem a reptéri fennakadások és járattörlések miatt bepanaszolt légitársaságoknál. A hatóság nem a bírságolásra összpontosít, hanem arra, hogy megelőzze a panaszok számának megsokszorozódását.

Horia Constantinescu, a fogyasztóvádelmi hatóság elnöke a közszolgálati rádióban beszélt arról, hogy a korábbi évek azonos időszakához képest többszörösére emelkedett a légitársaságokkal kapcsolatos panaszok száma, ugyanis egyre több járat késik, egyre több járatot törölnek, és az emberek sokszor nem érik el a csatlakozást a kitűzött úti céljukhoz. A meglévőnél nagyobb baj elkerülése végett a hatóság nem függeszti fel az érintett társaságok működését, és tartózkodik a szigorú szankcióktól. Az egyik általuk ellenőrzött légitársaság 73 ezer utast károsított már meg, de nincs elég tartaléka az utasok kártalanítására, ezért a folyamat évekbe telhet. Egy 10-12 millió eurós kiadás pedig megingatná a cég gazdálkodását.

A bukaresti Henri Coanda Nemzetközi Repülőtéren az idén több mint 7000 járat késett, és a 300-at közelíti a törölt járatok száma.

Közben óriási a káosz az európai reptereken is, ugyanis a légitársaságok alkalmazottai egyre többször élnek munkabeszüntetéssel. A legújabb sztrájk a skandináv légitársaságot, a SAS-t érinti. Pilótáik azt állítják, harmadával csökkent a bérük és nem hajlandók áldozatot hozni a pénzügyi nehézségekkel küzdő cégért. Az európai szakszervezetek ugyanakkor újabb sztrájkokra hívták fel a légiágazat dolgozóit, így a következő napokban is zűrzavarra kell számítani az európai reptereken.