A sürgősségi rendeletet ismertető digitalizációért felelős miniszter, Sebastian Burduja hangsúlyozta: a rendszer átlátható lesz, a jogszabályt az egyéni jogok és szabadságok védelmének szem előtt tartásával dolgozták ki.

Ezt azért tartotta fontosnak hangsúlyozni, mert az elmúlt napokban a bukaresti sajtó kifogásolta, hogy a kormányzati felhő létrehozásában és működtetésében túlságosan nagy szerepet kapnak a titkosszolgálatok.

A miniszter szerint nem áll fenn a veszély, hogy visszaéljenek az állampolgárok adataival, mivel valahányszor egy állami intézmény lekérdezi valakinek az adatait, az illető egy megváltoztathatatlan és kitörölhetetlen napló révén látni fogja, hogy ki, mikor és mi okból fért hozzá az információkhoz.

Az országos helyreállítási alapból félmilliárd euróval finanszírozott projekt weboldala szerint a kormányzati felhő „biztosítja a szükséges infrastruktúrát minden olyan intézmény számára, amelynek kötelessége a közszolgáltatásokat igénybe vevő személyek adatainak lekérdezése és tárolása”.

A végrehajtásban Románia Digitalizációs Hatósága, a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) és a Román HÍrszerző Szolgálat (SRI) vesz részt.