Első házként szavazott a szenátus arról a sürgősségi kormányrendeletet elfogadó törvénytervezetről, amely által 700 lej értékű egyszeri támogatást kapnak azok a nyugdíjasok, akik 2000 lej vagy annál kisebb nyugdíjban részesülnek.

Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: a pótlék része a gazdasági és szociális intézkedéscsomagnak, amelyet áprilisban fogadott el a kormány, célja pedig megvédeni a munkahelyeket, illetve a rászorulókat segíteni a háború és járvány okozta válságos időszakban.

Fejér László-Ödön Kovászna megyei szenátor, a szenátus munkaügyi bizottságának alelnöke elmondta: a kisnyugdíjasoknak nyújtott egyszeri támogatást nem veszik figyelembe a 90%-os gyógyszerárkedvezményre való jogosultság megállapításakor, ahogy a júliusban kapott egyéb nyugdíjkiegészítő juttatásokat sem.

A munkaügyi bizottság alelnöke kiemelte, hogy a jelenlegi pénzügyi támogatást kizárólag a Romániában állandó lakhellyel rendelkező személyek kapják meg.

A kormánykoalíciót alkotó pártok áprilisban 17,3 milliárd lej értékű szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagot dolgoztak ki, amely célja a kisjövedelműek és a vállalatok támogatása. Az intézkedések egy része május 1-től, a kisnyugdíjasoknak szánt intézkedés július 1-től lép hatályba.