Salvadorban csaknem 42 ezer feltételezett bandatagot tartóztattak le azóta, hogy a kormány három hónappal a bűnözés elleni hatékonyabb fellépés érdekében szükségállapotot vezetett be – közölte az ország főügyésze.

Az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint a három hónapja tartó rendőrségi akciókban emellett 821 lőfegyvert, több mint 8900 mobiltelefont és mintegy 1,5 millió dollárt lefoglaltak. Az ország két legnagyobb bandája, a Mara Salvatrucha és Barrio 18 egész városrészeket tart rettegésben, és egyebek mellett a kábítószerkereskedelem ellenőrzéséért rivalizálnak egymással. A két bandának összesen mintegy 70 ezer tagja van.

A 6,6 millió lakosú Salvadorban március végén 87 gyilkosság történt, és ennek nyomán a kormány március 27-én rendkívüli állapotot hirdetett harminc napra, amelyet azóta többször meghosszabbítottak. A rendkívüli állapot lehetővé teszi, hogy a hatóságok letartóztatási parancs nélkül is őrizetbe vegyék a gyanúsítottakat. A kormány továbbá a korábbi kilencről negyvenöt év szabadságvesztésre szigorította a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények büntetési tételét, a bandák nyilatkozatait közlő újságírókat pedig tizenöt évig terjedő börtön fenyegeti.