A világ nukleáris arzenáljai hamarosan ismét növekedni fognak a jelenlegi feszültségek miatt – közli a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) mai jelentése. Annak ellenére, hogy a nukleáris robbanófejek száma világszerte némileg csökkent, a becslések szerint 12 705 egységre, a békekutatók úgy számolnak, hogy ez a szám a következő évtized során valószínűleg ismét növekedni fog.

A SIPRI beszámolója szerint Oroszországban és az Egyesült Államokban van együttesen még mindig a világ összes nukleáris robbanófejének mintegy 90 százaléka. Tavaly mindkét országban tovább csökkent a nukleáris robbanófejek száma, de ez elsősorban a kiselejtezett robbanófejek leszerelésének köszönhető, amelyekről a hadsereg már évekkel ezelőtt lemondott. Ezzel szemben a két ország felhasználható katonai készleteiben lévő nukleáris fegyverek száma viszonylag stabil maradt.

A SIPRI szerint mindkét országban kiterjedt és költséges programok vannak folyamatban a nukleáris robbanófejek, hordozórendszerek és gyártó létesítmények cseréjére és korszerűsítésére.

A SIPRI szerint a hét másik nukleáris fegyverrel rendelkező állam – Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea – mindegyike új fegyverrendszereket fejlesztett ki vagy telepített, vagy legalábbis ezt bejelentette a közelmúltban. Egyik ország sem szándékozik semmilyen módon megszüntetni nukleáris fegyvereit.